آشنایی کامل با جک هیدرولیکی
آنچه در این مقاله میخوانید .....
جک هیدرولیکی آسانسور چیست؟ کاربرد جک هیدرولیکی در دنیای امروزه:طریقهی خواندن و مشخصات جک هیدرولیکی:انواع آسانسور با جک هیدرولیکی:نحوهی نصب جک هیدرولیکی:قیمت جک هیدرولیکی:
وقتی صحبت از آسانسور، به ویژه برای ساختمانهای بین ۲ تا ۵ طبقه می شود، می بینید که جک های آسانسور هیدرولیک بخشی مشترک و در عین حال بسیار مهم سیستم است که باعث بالا رفتن آسانسور می شود. در حقیقت، تقریباً ۷۰٪ از کل آسانسورهای نصب شده از نظر ماهیت هیدرولیک بوده و دارای جک های آسانسور هستند. جک ها بخشی از سیستم اند که شامل مایع هیدرولیک، مخازن، موتورها و پمپ هایی است که جک قطعه نهایی سیستم می باشد.
بنابراین اگر قصد خرید آسانسور جدید یا نوسازی جک های آسانسور موجود را دارید، درک اصول اولیه جک آسانسور بسیار مهم است.
جک هیدرولیکی آسانسور چیست؟
جک هیدرولیکی آسانسور نیروی محرکهی آن است. وقتی ساختمانسازی به ساختمانهای مرتفع رو آورد، استفاده از آسانسور امری ضروری در این صنعت شد. آسانسور رفت و آمد را در ساختمانها راحت کرده است. آسانسورها انواع مختلفی دارند. ما در این مقاله به آسانسور هیدرولیکی و عامل حرکت آن یعنی جک هیدرولیکی میپردازیم.

جک هیدرولیکی به قطعهای گفته میشود که عملکرد آن با نیروی فشار به روی روغن در یک استوانه باشد. این نیروی فشاری روغن را که قابلیت متراکم شدن ندارد را به استوانهی بزرگتری منتقل میکند. در این انتقال روغن به پیستون استوانه فشار وارد کرده و باعث حرکت و بلند شدن بار روی استوانه میشود. در حقیقت تراکم ناپذیری این روغن باعث میشود فشار به پیستون کوچک انتقال یافته و پیستون کوچک پیستون بزرگ را تحت فشار گذاشته و باعث به حرکت درآمدن استوانه و بار روی آن میشود. قسمتی از جک که بار اصلی روی آن قرار دارد، دارای سطح مقطع بیشتری نسبت به قسمت استوانهای که روغن در آن با تلمبه زدن به حرکت در میآید. این تفاوت در سطح مقطع ها باعث افزایش فشار و بازدهی بیشتر میشود. در واقع با یک نیروی کم بار سنگینی در جک هیدرولیکی به حرکت درمیآید.
طرز کار جک هیدرولیک در آسانسور هیدرولیک هم به همین صورت است. این نوع از آسانسور در ساختمان فضای کمی را اشغال کرده و به موتورخانه نیازی ندارند. همچنین ظرفیتهای بالایی داشته و در انواع گوناگون نصب و استفاده میشوند.
کاربرد جک هیدرولیکی در دنیای امروزه:
جک هیدرولیکی با وجود طرز کار سادهای که دارد، کاربردهای زیادی در دنیای امروزه پیدا کرده است. به علت مقرون به صرفه بودن، این نوع جکها جایگاه ویژهای دارند.جک هیدرولیک آسانسور هزینهی نصب و ابزار کمی دارد. بنابراین کارایی و کاربرد جک هیدرولیکی زیاد میباشد. درکشورهای در حال توسعه از این نوع جکها استفاده زیادی میشود.

کاربرد جک هیدرولیکی موارد زیر است:
- ساختمانهای مسکونی از دو تا پنج طبقه.
- بیمارستان های کوچک، درمانگاهها و کلینیکهایی از دو تا سه طبقه.
- ساختمانهای خانگی که آسانسور آن با برق تک فاز کار میکند.
- پارکینگهای طبقاتی.
- فروشگاههایی تا سه طبقه که آسانسورهای باری و مسافری دارند.
- علاوه بر کاربری آسانسور از جک هیدرولیک در صنایع هم استفاده میشود.
- در بلند کردن ماشینآلات سنگین.
- بلند کردن جام در کمپرسور،جرثقیل و غیره.
- پالایشگاههای نفت و گاز.
- حفر چاه و صنایع معدن.
- برجسازی و ساختمانسازی.
- در همهی وسایل نقلیه از این وسیله استفاده میشود.
اگر آسانسورهای شما قبل از اواخر دهه ۱۹۹۰ میلادی نصب شده است و شما مطمئن نیستید که سیلندرهای آنها جایگزین شده باشند، توصیه می کنیم که آنها را تعویض کنید
رویکرد فعال:
- عمر آسانسور خود را بطور اساسی افزایش دهید
- وقفه های خدمات برنامه ریزی نشده را کاهش دهید
- زمان تعویض جک را بطور چشمگیری کاهش دهید
- پیشگیری از بوجود آمدن هرینه های گزاف
- جایگزینی جک آسانسور هیدرولیک
- عملیات ایمنی را انجام دهید، از خرابی جلوگیری کنید
طریقهی خواندن و مشخصات جک هیدرولیکی:
اطلاعات در این وسیله به صورت سه عدد نوشته میشود. هر کدام از این اعداد نشاندهندهی یکی از مشخصات جک هستند. طریقهی نوشتن اطلاعات به صورت زیر است:
عدد سوم×عدد دوم×عدد اول
هر کدام از این اعداد نشاندهندهی اطلاعاتی از جک هستند. عدد اول که قطر پیستون است در دو عدد بعدی که به ترتیب ضخامت گوشته درونی پیستون و جک هیدرولیکی است، ضرب میشود.
جک هیدرولیک آسانسور در دو نوع، مستقیم و غیر مستقیم است.
جک در آسانسور مستقیم: دارای سیستم یک به یک هستند. یعنی هر ۱ متری که جک باز میشود، اسانسور ۱ متر جابهجا میشود. این نوع جکها به کابین آسانسور به طور مستقیم متصل است. اتصال جک به کابین به دو صورت مستقیم از زیر و مستقیم از کنار است.
- مستقیم از زیر: این نوع اتصال در جک دارای سه مرحله است.
- مستقیم از کنار: سیستم عملکرد این نوع اتصال مانند مستقیم از زیر است.
جک در آسانسور غیر مستقیم: در این حالت کابین به وسیلهی سیم بکسل یا زنجیر از یک طرف به چاهک و از طرف دیگر به کاراسلینگ یا یوک وصل میشود. سیستم حرکت آن به صورتی است که به ازای یک متر باز شدن جک، آسانسور دو متر جابهجا میشود.

انواع آسانسور با جک هیدرولیکی:
بسته به سیستمی که دارید، مسافتی که آسانسور شما طی می کند و فضای موجود در آن وجود دارد، گزینه های مختلفی در دسترس است. در ادامه این مقاله انواع دیگر جک ها و مزایا و مضرات مرتبط با هر یک توضیح داده خواهد شد.
- بدون حفره(Single Stage Holeless ): در سالهای ۱۹۷۰ استفاده از این نوع آسانسور برای ساختمانهای دو تا چهار طبقه رونق گرفت. متداول ترین جک مورد استفاده در مسافت های کوتاه، می باشد. یک مرحله واحد به معنای این است که یک پیستون بالا و پایین می رود. اینها می توانند برای آسانسورهای مسافری یا باری استفاده شوند. استفاده از این مدل در هزینهها تاثیر زیادی گذاشت به همین دلیل اکنون هم از این مدل آسانسور استفاده میشود.
- درون زمینی (Single Stage In-Ground ): این گزینه بسیار رایج است، به خصوص هنگامی که می خواهید چندین طبقه را طی کنید. همچنین استفاده از این نوع آسانسور مدت زمان طولانی است که به عنوان یک راه حل در نظر گرفته شده است و از سابقه خوبی برخوردار است. نکات خوب در مورد یک جک درون زمینی این است که نصب آن بسیار آسان است، و از نظر اقتصادی بصرفه، به خصوص برای پروژه های که ظرفیت بسیار زیادی دارد و نگهداری آن محدود به یک جک است. این مدل جابجایی بسیار روان را ارائه می دهد.
- آسانسور roped: این مدل از نوع اتصال مستقیم است.
نحوهی نصب جک هیدرولیکی:
در حالت کلی نصب آسانسور در مراحل زیر صورت میگیرد:
- تهیه نقشه کلی ساختمان و مشخص کردن جای آسانسور.
- کف چالهی آسانسور را آماده کرده سنگ کوبی یا بتن مکر میریزند.
- در چاه آسانسور آهنکشی و مشبندی میکنند.
- اطراف چاه را دیوار کشی میکنند.
- در صورت نیاز موتورخانه را درست میکنند.
- درب آسانسور را در طبقات دورچینی میکنند.
- تابلوی برق سه فاز را نصب و کابل کشی را اجرا میکنند.
آسانسورهای هیدرولیکی امکان نصب شیشه در درون آن وجود دارد. اگر برق قطع شود این نوع آسانسور از حرکت نمیایستد. در این نوع آسانسورها چون وزنه حذف شده فضای کابین کوچکتر شده است. از نیروی جاذبه برای پایین آمدن استفاده میشود. این آسانسور از ضریب ایمنی بالایی برخوردار است. با توجه به این که هزینه کمی دارند،دارای توان و نیروی بالایی هستند. برای حمل بارهای سنگین بسیار مناسب هستند.
برای نصب این آسانسورها قوانین و الزاماتی وجود دارد. کسایی که قصد نصب آسانسور را دارند باید از این الزامات را رعایت کنند. مثلا اگر بیشتر از یک جک در آسانسور به کار رود، باید فشار روغن هر دوی آها با هم برابر باشد.
اما نحوهی نصب جک هیدرولیکی به صورتهای مستقیم و غیر مستقیم متفاوت است.
- در حالت مستقیم جک هیدرولیک کنار کابین و درون چاه نصی میشود. ارتفاع این نوع جک و اندازهی طول پیستون به ۳٫۵ متر میرسد. در این سیستم فلکهی هرزگر،سیم بکسل یا زنجیر واصل بین جک و کابین است. در این حالت برای ایجاد سیستم دو به یک نیاز به گاورنر و ترمز ایمنی داریم.
- حالت غیر مستقیم آسانترین راه برای نصب جک در آسانسور است. زیرا در این حالت فقط کافی است در کف چاهک برای قرار دادن جک هیدرولیکی یک چاه به عمق طول جک حفر کنید. در این حالت وزنه تعاد یا جک کنار کابین قرار نمیگیرد. در این سیستم فضای چاه میتواند کمتر باشد و برای هر واحد چند متراژ اضافه فضا داشته باشیم. هزینه نصب اولیه این نوع بالاتر از حالت مستقیم است اما مزایای بیشتری نسبت به آن دارد.
قیمت جک هیدرولیکی:
قیمت جک هیدرولیکی در بازار متفاوت است و به کارایی آن بستگی دارد. جکهای سوسماری از ۱ میلیون تومان به بالا در بازار موجود هستند. اما جکهای هیدرولیک ۲ تنی در حدود ۳۰۰ هزار تومان به بالا موجود هستند. البته این قیمتها متغییر و امکان تغییر آنها موجود است.
قیمت آسانسورهایی که با سیستم هیدرولیک حرکت میکنند با توجه به نوع کابین، موتور، ظرفیت آسانسور و تعداد طبقات ساختمان بستگی دارد. هر کدام از اجزای آسانسور هم در قیمت نهایی آن تاثیرگذار است.

سخن پایانی
هر یک از جک های معرفی شده، بسته به فاصله سفر، هدف خود را دارند، و با بلندی که باید آسانسور طی کند، همپوشانی دارند. بهترین راه برای انتخاب گزینه بهینه برای پروژه ساختمان شما تماس با مشاور آسانسور یا یک شرکت حرفه ای است که می تواند هر نوع آسانسور را در اختیار شما قرار دهد. کارشناسان فروش ما از تمام سؤالات شما استقبال کرده و براساس قیمت یا سایر فاکتورهای مهم برای پروژه شما بررسی می کنند که چه نوع آسانسور مناسب پروژه شماست.
چنانچه در مورد خرید یا تعویض جک های هیدرولیکی آسانسور نیاز به مشاوره دارید، با شماره ۰۹۱۲۰۲۶۹۷۶۷ تماس بگیرید.
نویسنده: وستا کانتنت